hétfő, január 19

Sorozatok, nagy hangvételű bejegyzés

Szeretem a tévésorozatokat. Szerintem egyértelmű. Mert jók. Ettől még kedves ember vagyok. Csak a hülye angoltanár mondta egyszer, hogy ronda amerikai akcentusom van. Talán van benne valami, mert viszonylag ritkák az irodalmi szintű angollal beszélő színész a nagy vízen túl és szintén azok a jó angol sorozatok. Legalábbis én egyet sem ismerek. Szinkronos sorozatokat azért nem nézek, mert: a. Nem trendi, b. Sokszor tényleg sokkal jobb eredetiben, c. Hasznos, d. Türelmetlen vagyok.

És most leírom, hogy milyen sorozatokat nézek, és hogy mennyit. Három kategória létezik a nézés gyakorisága szerint:

 

1. Rendszeresen nézem, amilyen hamar csak lehet: ezeket többnyire az egyesült államokbeli (nem, nem amerikai, az egy kontinens) adás utáni napokban letöltöm, ha türelmetlen vagyok és nem kell tanulni, akkor angol felirattal, ha ki lehet várni a hétvégét, vagy mondjuk minden második szó orvosi szakkifejezés, akkor magyar felirattal. De, és hangsúlyozom, többnyire így van, ezt is a hosszú hétvégéken, ha nem kell tanulni, akkor követem ennyire nagyon, mert rengetegszer 42 percről van szó.

Ilyenek: Supernatural (=Odaát, félelmes-vicces-szörnyes-egyreigényesebbévadrólévadra-néha szomorú. Zsenik készítik.); Smallville (ifjú Superman, néha nagyon ötletes, mostanában inkább igénytelen, remélhetőleg az utolsó, 8. évad tart, ideje lenne befejezni, nagyon szerettem); House (mindenki ismeri, mostanában elég lapos és angolul sokkal jobb); Fringe (idei újonc, vicces-áltudományos-fantasztikus, nagyon-nagyon ötletes); Lost (szigetes, én is szerepelek benne, rengeteg mostakkormiazistenvan? pillanat van benne); Heroes (mutánsos-repülős-időutazós, nagyon idióta és nagyon amerikai, de valamiért szeretem); Terminator – The Sarah Connor Chronicles (John Connor ifjúkora, a második és harmadik film között játszódik, a jelenben, a kis költségvetés ellenére látványos, mostanában unalmas, korai vég fenyegeti az USÁban); Prison break (szökős-rosszarcúbandás, sajnos idén vége lesz, de nekem nagyon bejött, sok áll-leejtős momentuma volt). Szóval sokszor ezek a következő kategóriába esnek, de ha tehetném, aznap megnézném mindet, amint lehet.

 

2. Darálós: ha szünet van, nyári vagy téli, a lényeg hogy sok időm van, magánéletem nem annyi, ilyenkor letöltök fél-egy egész évadokat, és naponta sok részt megnézek egymás után. Ezek nem annyira érdekesek, hogy ne legyen türelmem kivárni mindig a legújabb részt.

Ezek: Life (vicces-komoly nyomozós, van valami bája, amiért nem tudom nem szeretni, és a bűnügyek sokszor nagyon rafináltak); How I met your mother (rövid sitcom, túl rövid ahhoz, hogy egyszerre csak egy részt nézzek meg belőle, de zseniális és sírva röhögős**); Sanctuary (újonc sorozat, nem jósolok neki nagy jövőt, nevetséges és igénytelen, a fő díszletet nem is építették meg, végig bluebox előtt vették fel, de azért jó).

 

3. Elkaszált sorozatok: ezek nem hoztak elég lóvét a tévétársaságoknak, így megszűntek. Ezeket ebből az okból kifolyólag nehéz hetente nézni. Klasszikus sorozatok, és mindig nagyon sajnálom, hogy nem folytatódnak. Az a legutálatosabb, ha egy sorozatot cliffhangerrel* hagynak abba.

Például: Miracles (misztikus-félelmes, nagyon jó témát dolgozott fel jó színészekkel, tetszetős megvalósítással, de 13 rész után meghaltasztották a készítők); Dark angel (verekedős-viccelős-sci-fis-szerelmes, sok nagyon jó színésszel, igényes készítéssel, hiteles szörnyekkel és nagyon király bunyókkal, és Jessica Albával, akiről nem is ez a legjobb kép, de sajnos két évadot élt. Béke poraira.).

 

 

……………………………………………………………………

*= valami nagyszerű és váratlan fordulat, ami minden szereplő életére kihat és mindent megváltoztat… és hogy mi történik, megtudható jó esetben a következő évadban. Ez lehet egy hurrikán, valaki halála, mindenkiösszeveszikmindenkivelésállabál-szituáció.

**= nem szomorú és vicces egyszerre (bár sok ilyen is van benne), hanem annyira vicces, hogy kicsordul az ember könnye tőle, hej.

7 megjegyzés:

Koppany írta...

állatjó a fejléced

Koppany írta...

a Sarah Connor Chroniclesből a 13. rész az utolsó, amikor felrobban a csajszi a kocsiban, vagy azóta már továbbforgatták?

Zoltán írta...

Köszönöm.

A tavalyi forgatókönyvíró-sztrájk miatt sikerült az első évad csak 13 részesre, idén szeptembertől gőzerővel megy a második évad. De a nézettsége a hazájában elég nyomi, úgyhogy jó eséllyel ennek sem lesz folytatása jövő tévés évre :( De a második évadban van pár nagyon ütős rész, legelőször is a 2x01. Az király.

Koppany írta...

nyáron az is jön majd. meg minden más, amire most a csillagkapu miatt nincs idő.
A Miraclest meg újra kéne nézni, vagy fanklubbot kéne alapítani neki itt miskolcon, de legalábbis megérdemelte volna, hogy vastag betűvel szedd őt is, az istenért. Pont őérte. Tommy is here.

Zoltán írta...

Javítva. Még egyszer ilyen nem fordul elő, ígérem... csak ne kelljen hemográfiázni hogy aztán nekem is kijöjjön a God is nowhere, 'oszt jön a Patásördög, és... élesben-hátulról. (Blöff c. film)

lamadou írta...

ha jó angol sorozatokat keresel: Hustle, The IT Crowd, Skins, No Heroics, The Office.
érdemes belenézni mindegyikbe ;)

Zoltán írta...

Kösz a tippeket! A Skinsből láttam pár részt magyarul, voltak benne nagyon jó részek, és a No heroics-ról is olvastam, de elfelejtettem, hogy meg akarom nézni...