péntek, január 21

aki német, náci, nem?

Ma megint csalódtam az emberekben.
Német cég, német osztályvezető, nemrég kapott egy 100-valahány oldalas könyvecskét (minden oldalpár egyik fele kép, a másik pedig ugyanaz a szöveg németül és magyarul, tehát tartalmilag 25). A könyvet egy magyar nő írta, aki nagyon régóta Németországban él és dolgozik, és a két nép kulturális különbözőségeiről írt. Na ezt a könyvet ma elolvastuk mi is.
Én az első pár oldal után azt hittem, az elején direkt gúnyosan rávilágít a sztereotípiákra, majd a végén szépen bebizonyítja hogy ez többnyire nem helyes, nem igaz, mindenki szeresse egymást. 
(Az egy dolog, maga a könyv is hülyeség volt, mert óvodás szinten mutatott be általánosnak hitt tulajdonságokat a népekről; majd miután ezeket megállapította, annyiban is hagyta. Tehát alapvetően semmi értelme nem volt, nincs benne tanulság, semmi ilyesmi, nem ez a lényeg.)

De a többiek reakciója, miközben olvasták, hát egészen döbbenetes volt. Minden geciség, amit a németekről írt, hogy nincs humoruk, gazdagok, munkamániások satöbbi, elismerték, hogy szentigaz, Isten így teremtette meg őket, rohadnának meg ott ahol vannak a pénzükkel együtt. 
Ami jót írt a németekről, hát az buzi propaganda, egyáltalán nem is így van, mégiscsak hülye népség ezek, nehogy már létezzen akár egyetlen jó tulajdonságuk is!
Amikor meg a magyarokról volt szó, pont fordítva: ami rossz, német szemmel különös tulajdonságot láttak, vagy vészesen és ellentmondást tűrően tagadták, amihez meg már nem volt arcuk tagadni, azon megsértődtek. Ejj, nem is vagyunk mi ilyen tivornyázó alkoholista pusztai primitív komolytalan nép.

Olyan durva, hogy egyszerűen be sem akarták fogadni a lehetőséget, hogy esetleg tényleg vannak humoros németek, vagy hogy annak is van értelme, hogy az emberek komolyan viselkednek a munkahelyükön és furcsa nekik látni hogy a sok magyar hangosan vircog és röhög, miközben ugyanúgy képes elvégezni a feladatait. Nem, erről szó sincs, mi vagyunk a királyok, nekünk van miért büszkének lenni, a németek meg szégyelljék magukat mindenért, amit a múltban elkövettek, kollektíven a büdös fasiszták, rohadnának meg. Sóher mocsok mind.

Pofám leszakad, hogy ilyenek az emberek. 
Az meg még szarabb, hogy amikor próbáltam rávilágítani ezekre, ha nem is nyíltan, de burkoltan lehülyéztek, hogy majd ha idősebb leszek, nem leszek ilyen naiv. Naiv vagyok bazmeg, amiért nem utálok csípőből mindenkit magam körül.

Nagyon nehéz elhinni, hogy komolyan vannak egyetemet végzett, értelmiségi munkakörben dolgozó emberek, akik képesek minden, most élő németet hibáztatni pl. a hitleri időkért. Bazmeg, 70 évvel ezelőtt volt. Az több, mint két emberöltő.

Egyébként jó arcok és biztos lehetne sokkal savanyúbb emberek között a munkahelyem, de azért ez most betett.

3 megjegyzés:

bemapoe írta...

Mondjuk ez tényleg durva.

A németek hozzáállásáról meg elég annyit, hogy vajon miért lettek egy évszázadon belül harmadszor is (egymástól függetlenül) Európa vezető hatalma.

Jó, kétszer elcseszték /elhamarkodták, de harmadszor elég finoman fogtak hozzá, és úgy tűnik, megy a szekér. Még most is. Valamit csak tudnak.

Zoltán írta...

Már nem emlékszem, hogy kit kérdeztünk/tél meg, hogy ugyan hogy sikerült ezt nekik mindig: a német emberek agya és hozzáállása teszi őket sikeressé, vagy az országuk természeti adottságai. És arra sem, hogy mit válaszolt.

De ha az első igaz, akkor ez egy megfigyeléseken, történelmi tényeken alapuló feltételezés, hogy ott nagyobb sűrűséggel fordulnak elő a gazdasági életben sikereket elérni képes emberek, ezért megengedhető általánosítani, hogy a német gazdaság nem véletlenül tart ott, ahol. És nem azért gondolod ezt mert bele vagy buzulva az országba, van egy csomó ismerősöd és rokonod ott és gyerekkorodtól a nyelvet tanulod. Uuuuugyee?

Most az jutott eszembe, hogy irigyek a munkatársaim, mert a német dolgozók a kalapálóüzemben sokkal gazdagabbak. Mondjuk az tényleg bosszantó, hogy csakis és kizárólag a nemzetiségük miatt legalább tízszer (komolyan) annyit keresnek. És nem kell jónak lenniük, csak németnek.
De ha magyar világcég lenne és mi delegálnánk magyar osztályvezetőket a barbár német pusztákra, szerintem ők is ennyit kapnának.

bemapoe írta...

Hát igen.