szombat, március 13

LMP

Azért nem írtam, mert külön posztot érdemelnek… :P Igazából azért, mert nem vettem számításba mint olyan pártot, amivel számítani kellene.

Most utánajártam a magam felületességével, és az LMP mögött nem érzek elegendő erőt, hogy egy országot befolyásoló erőként hatékonyan tudjanak tenni valamit. Túl kicsik. Ha bekerülnének, szerintem hamar elcsábulnának a sok zsozsó miatt, éppen azért, amiért Bajnai vagy Gyurcsány egyszer sem: mert az LMP-nek nincsen, nekik meg már annyi volt, hogy mindegy volt.
A másik, hogy a célkitűzéseik a mai Magyarországon annyira futurisztikusak és utópikusak, hogy én pl. irreálisnak érzem őket. Persze, zöld vagyok, persze, utálom a korrupciót, de milyen párt az, aminek ezek a fő értékei, és nem beszél egy szót sem a válságról vagy az adórendszerről? Szerintem eszük ágában sincs nagy, komoly párttá fejlődni, hanem éppencsak bekerülni, és ellenzékként harsogni a saját igazukat, kicsit sajnáltatni a sajtó előtt a szegény képviselőiket és megvalósíthatatlan, radikális elvonások nélkül kivitelezhetetlen környezetvédelmi intézkedéseket sürgetnének.

De ha nagyok lesznek, komolyan vehetők, és nem csak pár hangzatos célkitűzés a szórólapjaikon (ami éppenséggel A/4-es volt, és vastag, eredeti, szűz, fehérített papír), akkor szívesen támogatom őket a saját pártommal, amit egyébként éppen nemsokára alapítok meg magammal az élen.

6 megjegyzés:

bemapoe írta...

Ez rossz, pesszimista hozzáállás.

Akarsz egy pártot alapítani, aki (elvileg) mentes a korrupciótól, és csak azért nem tudod megtenni, mert nincs elég pénzed és kapcsolataid, hogy a pártod felküzdje magát...

Végre akar valaki egy tényleg normális politikai erőt létrehozni, amelyik alulról formálódik... és alig megy nekik. nem azért, mert bénák, hanem mert a magyar választási rendszer ilyen szar, meg azért, mert a hagyományos pártok mindenkit lefizetnek, olyan kiépített kapcsolatrendszerük van.

Persze, hogy nem hallottál róluk: mert olyan "középemberekből" áll, akik nem tehetik meg, hogy milliókat költsenek a kampányra, vagy akár arra, hogy részletes programot dolgozzanak ki.

Van programjuk, ami nem tökéletes, de most nem is ez az elsődleges feladatuk szerintem. Komolyan, óriási dolog lenne, ha bekerülnének a parlamentbe, valamiféle meggyalázása a jelenlegi korrupt rendszernek. Azt jelentené, hogy még így is tehet valamit "az utca népe".

És a parlamentben? Persze, hogy egyik párt sem foglalkozna velük. De felhívnák a közvélemény figyelmét bizonyos problémákra. A parlamentben sokkal nagyobb nyilvánosságot kapnának. Nem azért alakultak, hogy kormányozzák Mo.-t, hanem hogy a hibákra felhívják a figyelmet. Ha esetleg nagy párttá nőnek, nyilván kialakul majd egy identitásuk, elkezdenek gazdasági, meg oktatási problémákkal is foglalkozni, amikkel a "nagyok". De az ezeken kívüli dolgokkal jelenleg rajtuk kívül senki sem törődik.

A Fidesz pedig hiába ígéri az elszámoltatást, most jön nyolc év belőlük, ami legalább olyan korrupt lesz, mint az előző nyolc.

Ha viszont az LMP bent van, könnyebben indíthat ellenük mindenféle vizsgálatokat, figyel majd rájuk a sajtó, stb. És nem mondanak hülyeségeket. Nem véletlenül van mindenféle híres ember az országos listájukon (pl. Lovasi András, Szabó Győző, de voltak még, csak most nem jut eszembe).

Szóval az a fajta hozzáállás, amit mondtál, hogy utálsz, miszerint a logikus magyarázkodásra legyint az emberek nagy része, az nagyjából pont olyan idegesítő hozzáállás, mint amikor csak azért nem veszel valamit figyelembe, mert nem néztél eléggé utána, vagy mert eleve leszarod.

Még egyszer: az LMP-nél nem a programot kell nézni, hanem a szándékot. És a jelzésértéket. Túlságosan a hagyományos pártokban gondolkodsz: akinek nincs programja, az nem is ér semmit, mert mi az hogy ezzel meg ezzel a kérdéssel nem foglalkozik. Minek is foglalkozna az LMP adóügyekkel komolyabban (egyébként foglalkozik), ha nagyon jól tudja, hogy soha nem jut kormányra, hiszen még koalícióba se lépne senkivel?

Ha bejutnak, átlagosan javul a magyar politika színvonala, amit mondjuk nem ártana elérni.

Zoltán írta...

Ezt nem értem: az MDF ragaszkodjon az elveihez, legyen konzervatív, viselkedjen úgy, mint egy nagy párt, még ha azzal nem is jut be a Parlamentbe; az LMP-nek viszont nem kell, majd ráér ő elvekkel és programokkal és mindenféle komoly, felnőtt dolgokkal, ha bejutott, de azért jusson már be, pusztán szimpátia alapján, azért mert van pár jó ötlete.
Szerintem igenis, aki be akar kerülni a Parlamentbe, annak legyen legalább programja, legalább valami szakértője, valami tanárember vagy mittudomén ki, aki ért a dolgokhoz, és nem csak ugat hogy környezetvédelem és korrupció. Csak azért, mert van pár jó ötlete, és csak azért, mert kevés pénze van és sajnáljuk, csak nem juttatnám be.
Félre ne érts, szimpatikus kezdeményezés, és ha sokkal több ilyen lenne, mint mondjuk a fejlett, jó országokban, akkor biztosan népszerűbb is lenne. De Magyarországon, ahol elég Orbán Viktornak az egyébként szakmaitlan és teljesen irracionális beszédében elmondani kétszer-kétszer azt, hogy magyar, hogy haza, meg hogy keresztény; ahhoz, hogy mindenki rá szavazzon, szerintem nincs létjogosultsága egy parlamenti LMP-nek.

Macskafogó írta...

Egyébként van az LMP-nek gazdasági elképzelései is, ezt meg lehet találni a honlapjukon: http://lehetmas.hu/celjaink, a Zöld költségvetési élénkítés cím alatt. Ez pontosan a válsággal foglalkozik, amit hiányolsz.

Koppany írta...

Fiúk, én igazán szeretnék nyolc évet előreutazni az időben, hogy megnézzem milyen ott az élet, aztán meg visszajönni és elmondani, hogy kire (nem) kell szavazni.

máté írta...

Alapvetően egyetértek bemapoe-val, mert attól, hogy kicsi egy párt még igenis szükség van rájuk, szükség van arra a pár hangra, a demokrácia valahol itt kezdődik. Igazából nem tudok mit kezdeni az lmp-vel, mert tetszenek a jelszavaik, meg a stílusuk is. (Az más kérdés, hogy úgy elkurvulnak e majd mint az szdsz,vagy épp az mdf) De pont Gábor mesélte, hogy egy ismerősének felajánlották, hogy lenne e kedve csatlakozni, mert ha bekerülnek hatalmas összegeket akaszthatnak..no comment

Akkor ide is belinkelem az általam megbecsült Tölgyessy úr objektív elemzését. 45 perc, elég tartalmas beszélgetés:

http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=9716

Zoltán írta...

Jaj, de most jut eszembe, hogy legnagyobb érvemre senki sem reagált! Hogy az LMP annyira hangoztatja a környezetvédelmet és fenntartható fejlődést, miegymást, mégis messzemenően a legfaellenesebb szórólapja neki volt. És itthon, a mi házunkban konkrétan darabszámra is LMP-szórólapból van a legtöbb.

Te Macskafogó nem tudom, hogy ki vagy, valószínűleg csak a keresőbe írtad egy tetszőleges párt nevét és úgy lyukadtál ki itt, tekintve hogy a blogod összesen két bejegyzése közül az egyik egy, éppen itt emlegetett párt cikkére utal.. Na mindegy, letöltöttem a Zöld élénkítés dokumentumot, de most zéhára kell tanulni, csak beleolvasgatni volt időm, később fogom végig. Eddig kábé olyan, mint a Környezetgazdaságtan tankönyv, csak színesebb és dizájnosabb.